Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatie-subsidies.nl
Isolatie-subsidies.nl

Subsidie dakisolatie

Het isoleren van het dak van je woning kent vele voordelen. Je bespaart op je energierekening en het is ook nog eens goed voor het milieu. Om je woning te kunnen isoleren kun je in sommige gevallen rekenen op een dakisolatie subsidie. Hieronder vind je een opsomming van mogelijke subsidies.

 1. Subsidie Energiebesparing Eigen Huis
 2. Gemeentelijke of provinciale subsidies
 3. Subsidie voor verhuurders
 4. Verlaagd BTW-tarief van 9% op de arbeidskosten (automatisch verrekend op je factuur)
 5. Groene lening met lager rentetarief (rond de 3%)
 6. Groene hypotheek (bouwdepot)

1. Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is bedoeld voor huiseigenaren die op minimaal 2 manieren maatregels nemen om het energieverbruik te verlagen in eigen woning.

2. Gemeentelijke of provinciale subsidies

In het verleden kon je via je gemeente en/of provincie rekenen op subsidie bij het isoleren van je woning. Het is raadzaam om de regelingen te checken bij je gemeente. De gemeente kan, net zoals in voorgaande jaren, een potje hebben die bedoeld is voor het verduurzamen van de stad.

3. Verlaagd BTW-tarief (9%)

Wanneer je overweegt om je woning te laten isoleren is het handig om te weten dat het arbeidsloon van de specialist onder een laag BTW-tarief valt. Dus je betaalt over het loon van de specialist 9% in plaats van 21% BTW.

Er geldt een voorwaarde bij deze regeling. De woning moet minimaal 2 jaar en ouder zijn. Daarnaast moeten de warmteweerstanden van het dak, de gevel of de vloer de juiste waarden behalen om recht te hebben op deze regeling.

4. Subsidie voor verhuurders

Vanaf 1 juli 2014 tot eind 2017 had de Rijksoverheid €395 miljoen euro uitgetrokken om verhuurders de mogelijkheid te bieden om hun huurwoningen te verduurzamen. Daarvoor was STEP (Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector) in het leven geroep. Deze regeling loopt niet meer.

5. Groene lening met lager rentetarief

Heb je weinig geld voor een investering in je woning, maar wil je toch je deze verduurzamen? Dan kun je kijken of je gebruik kunt maken van een ‘groene’ lening. Je leent dus geld voor een laag rentetarief en is dit lager dan bij een bank. De lening is alleen bedoelt voor de aanschaf en plaatsing van duurzame producten, zoals naast dakisolatie ook zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. De naam ‘groene lening’ heeft het daar aan te danken.

6. Groene hypotheek (bouwdepot)

Heb je een eigen woning of wil je gaan kopen, dan is het in sommige gevallen mogelijk om je bestaande hypotheek te verhogen. Er zijn banken die je korting willen geven op het rentetarief als je van plan bent om het extra geld te gebruiken voor het verduurzamen van je woning.

Waarom dakisolatie?

Om in aanmerking te komen voor de SEEH (zie punt 1 hierboven) moet je zoals gezegd minimaal 2 maatregelen treffen. Daarnaast moet je de werkzaamheden al hebben uitgevoerd voordat je een aanvraag kunt indienen. Je kunt je dak op verschillende manieren (langs binnen of langs buiten isoleren) en met verschillende materialen laten isoleren. De meest gebruikte materialen zijn:

 1. Glaswol
 2. Isolatieplaten
 3. PUR schuim

1. Glaswol

Is het meest bekende en gebruikte materiaal voor dakisolatie. Glaswol wordt voornamelijk geplaatst tussen spanten en wordt afgewerkt met een dampscherm. Glaswolisolatie wordt vooral gebruikt bij hellende daken (met onderdak) en bij zoldervloeren. De prijs is gemiddeld €20 euro per m2.

2. Isolatieplaten

Isolatieplaten kennen vele voordelen, namelijk: dikte, goede afdichting als dampscherm en nette afwerking. Om het dak te isoleren worden isolatieplaten vaak gebruikt. De prijs is gemiddeld €7 tot €18 euro per m2.

3. PUR schuim

Een andere optie is PUR schuim. PUR schuim wordt op het dak nauwkeurig gespoten waarmee het dak geïsoleerd wordt. PUR schuim kent ook een ander belangrijk voordeel, namelijk: bij isolatie met PUR schuim ontstaan er geen kiertjes en als ze ontstaan kunnen ze makkelijk worden opgevuld. De prijs van PUR schuim is gemiddeld €30 euro per m2.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten